Dieta CRON

Dieta

Dieta CRON – Ograniczenie Kalorii z Optymalnym Odżywianiem to modyfikacja diety polegająca na znacznym ograniczeniu kaloryczności z właściwej ilości niezbędnych składników odżywczych. Dieta CRON polega na ograniczeniu kalorii w nadziei, że polepszy to stan zdrowia i opóźni starzenie się, w oparciu o wartości określone przez zalecane dzienne spożycie poszczególnych składników odżywczych. Inne nazwy tej diety to: CR-diet, Longevity diet i Anti-Aging Plan. Walfordowie, Delaney i inni założyli Calorie Restriction Society w celu promocji diety CRON.

Twórcy diety CRON uważają, że każdy posiada swój „set-point” (złoty środek), tzn. specyficzną dla siebie wagę, którą zachowuje jedząc swoje zwykłe posiłki. Twórcy są przekonani, że „set-point” jest dziedziczony oraz wywodzi się z przyzwyczajeń żywieniowych nabytych w dzieciństwie. Twórcy sugerują, żeby stosujący tę dietę pozostawali na poziomie 10% do 25% poniżej swojego „set-point”, gdyż wtedy dieta jest najbardziej efektywna.

Według zalecenia w książce autorstwa Walfordów, należy jeść trzy posiłki dziennie, jednak możliwe są odstępstwa. Stosujący dietę mogą dostosować liczbę posiłków do swojego rozkładu dnia: zwykle poprzez rozdzielenie posiłków bogatych i ubogich w kalorie. Twórcy diety zalecają też „suplementy”, mając na myśli tabletki witaminowe oraz pewne wysoko odżywcze produkty.

Dozwolone jest tworzenie własnych przepisów na posiłki. Walfordowie zwracają uwagę, że posiłki te powinny być starannie zaplanowane i zawierać wszystkie wymagane składniki odżywcze. Na swojej stronie internetowej udostępniają programy komputerowe do planowania diety.

Dieta
Dieta

Dieta, to sposób odżywiania. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Ogólnie wyróżnia się 4 rodzaje diet: dieta zwyczajowa (naturalna) – powszechny w danej społeczności sposób odżywiania się. W medycynie dietę tego rodzaju nazywa się dietą podstawową. dieta alternatywna – przyjęty w sposób świadomy sposób odżywiania …

Dieta
Dietetyka

Dietetyka, to nauka medyczna o żywieniu człowieka zajmująca się: zasadami żywienia człowieka zdrowego zasadami żywienia człowieka chorego oceny stanu odżywienia oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia zapobiegania chorobom zależnym od żywienia kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania biochemicznymi podstawami żywienia prowadzenia edukacji żywieniowej psychologią żywienia technologiami gastronomicznymi. Dietetyka …

Dieta
Diety alternatywne

Pewną popularnością cieszą się alternatywne diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, …