Dieta dr Budwig

Dieta

W 1952 roku stworzyła dietę znaną pod nazwą dieta dr Budwig, wspomagającą leczenie nowotworów, a także chorób serca, cukrzycy. Dieta jest bogata w olej lniany wysokolinolenowy, zawierający szczególnie dużo kwasów omega-3. Zaleca mieszać olej z serem, ponieważ olej w tej postaci jest w bardzo wysokim stopniu przyswajany przez organizm. Dieta jest również bogata w owoce, warzywa i błonnik. Zaleca unikanie cukru, wędlin, olejów rafinowanych, tłuszczów zwierzęcych, masła, a zwłaszcza margaryny.

Budwig twierdziła, że w ciągu trzech miesięcy niektórzy pacjenci na tej diecie mieli mniejsze guzy rakowe, inni nie mieli już guzów i wszyscy czuli się lepiej. Mimo to nie ma dowodów naukowych na to, że dieta Budwig pomaga ludziom w walce z rakiem. Nic nie wskazuje na skuteczność diet antynowotworowych, a mogą one powodować skutki uboczne. Osoby z chorobą nowotworową, które zwlekają lub rezygnują ze skutecznych metod leczenia w wyniku stosowania diet takich jak dieta Budwig, mogą cierpieć na nawrót choroby.

Wydała szereg pozycji książkowych, z których część została przetłumaczona na język angielski. Jedna z poczytniejszych nosi tytuł Olej lniany jako prawdziwa pomoc w walce z artretyzmem, zawałem serca i rakiem.

Dieta
Dieta

Dieta, to sposób odżywiania. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Ogólnie wyróżnia się 4 rodzaje diet: dieta zwyczajowa (naturalna) – powszechny w danej społeczności sposób odżywiania się. W medycynie dietę tego rodzaju nazywa się dietą podstawową. dieta alternatywna – przyjęty w sposób świadomy sposób odżywiania …

Dieta
Dietetyka

Dietetyka, to nauka medyczna o żywieniu człowieka zajmująca się: zasadami żywienia człowieka zdrowego zasadami żywienia człowieka chorego oceny stanu odżywienia oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia zapobiegania chorobom zależnym od żywienia kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania biochemicznymi podstawami żywienia prowadzenia edukacji żywieniowej psychologią żywienia technologiami gastronomicznymi. Dietetyka …

Dieta
Diety alternatywne

Pewną popularnością cieszą się alternatywne diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, …