Dieta rotacyjna

Dieta

Dieta rotacyjna to dieta, w której pokarm należący do tej samej rodziny jest spożywany co 4 – 7 dni.

Zastosowanie
Dietę rotacyjną stosuje się po to, aby uniknąć przeciążenia alergenami należącymi do tej samej grupy produktów spożywczych.
Dieta rotacyjna redukuje ryzyko wystąpienia alergii na produkty spożywcze, które wcześniej były dobrze tolerowane.
Dieta rotacyjna może pomóc w zidentyfikowaniu produktów uczulających.

Dieta rotacyjna ma na celu poprawę metabolizmu poprzez naprzemienne przyjmowanie niskich i umiarkowanych kalorii w celu szybszej utraty wagi. W wyniku rotacji pokarmów i dozwolonej ilości kalorii dieta rotacyjna jest mniej wymagająca i łatwiejsza do przestrzegania niż inne diety niskokaloryczne, które maksymalnie sprawdzają siłę woli, przyczyniając się do niepowodzenia w odchudzaniu. Dieta rotacyjna składa się ze wszystkich pokarmów ze szczególnym uwzględnieniem owoców i warzyw.

Podobnie jak w przypadku każdej diety, niektóre schorzenia, takie jak cukrzyca, mogą sprawić, że dieta rotacyjna będzie mniej niż idealna. Osoby z problemami zdrowotnymi powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem tego planu diety. Te posiłki to równowaga niskotłuszczowego białka, złożonych węglowodanów i błonnika.

Dieta
Dieta

Dieta, to sposób odżywiania. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Ogólnie wyróżnia się 4 rodzaje diet: dieta zwyczajowa (naturalna) – powszechny w danej społeczności sposób odżywiania się. W medycynie dietę tego rodzaju nazywa się dietą podstawową. dieta alternatywna – przyjęty w sposób świadomy sposób odżywiania …

Dieta
Dietetyka

Dietetyka, to nauka medyczna o żywieniu człowieka zajmująca się: zasadami żywienia człowieka zdrowego zasadami żywienia człowieka chorego oceny stanu odżywienia oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia zapobiegania chorobom zależnym od żywienia kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania biochemicznymi podstawami żywienia prowadzenia edukacji żywieniowej psychologią żywienia technologiami gastronomicznymi. Dietetyka …

Dieta
Diety alternatywne

Pewną popularnością cieszą się alternatywne diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, …