Dietetyka
- By :
- Category : Dieta

Dietetyka, to nauka medyczna o żywieniu człowieka zajmująca się:
zasadami żywienia człowieka zdrowego
zasadami żywienia człowieka chorego
oceny stanu odżywienia
oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
biochemicznymi podstawami żywienia
prowadzenia edukacji żywieniowej
psychologią żywienia
technologiami gastronomicznymi.
Dietetyka dostarcza informacje niezbędne do opracowania zasad zdrowego odżywiania, które w połączeniu z właściwym stylem życia są najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.
Dietetyka powiązana jest ściśle z: medycyną, farmakologią, chemią lub ściślej bromatologią, biologią i mikrobiologią, psychologią.
Często dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która jest skoncentrowana na odżywianiu człowieka i obejmuje ocenę wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na proces leczenia.
Diety żywieniowe:
Dieta optymalna
Dieta śródziemnomorska
D
Dieta aspirynowa
Dieta bezglutenowa
Dieta CRON
Dieta DASH
Dieta dr Budwig
Dieta Kwaśniewskiego
Dieta łatwostrawna
Dieta Montignaca
Dieta niskoglikemiczna
Dieta niskowęglowodanowa
Dieta Ornisha
Dieta planetarna
Dieta proteinowa
Dieta rotacyjna
F
Fleksitarianizm
Frutarianizm
G
Genmai-Saishoku
Głodówka lecznicza
L
Laktoowowegetarianizm
Laktowegetarianizm