Dietetyka

Dieta

Dietetyka, to nauka medyczna o żywieniu człowieka zajmująca się:
zasadami żywienia człowieka zdrowego
zasadami żywienia człowieka chorego
oceny stanu odżywienia
oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
biochemicznymi podstawami żywienia
prowadzenia edukacji żywieniowej
psychologią żywienia
technologiami gastronomicznymi.

Dietetyka dostarcza informacje niezbędne do opracowania zasad zdrowego odżywiania, które w połączeniu z właściwym stylem życia są najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.
Dietetyka powiązana jest ściśle z: medycyną, farmakologią, chemią lub ściślej bromatologią, biologią i mikrobiologią, psychologią.
Często dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która jest skoncentrowana na odżywianiu człowieka i obejmuje ocenę wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na proces leczenia.

Diety żywieniowe:

Dieta optymalna
Dieta śródziemnomorska

C
Clean eating

D
Dieta aspirynowa
Dieta bezglutenowa
Dieta CRON
Dieta DASH
Dieta dr Budwig
Dieta Kwaśniewskiego
Dieta łatwostrawna
Dieta Montignaca
Dieta niskoglikemiczna
Dieta niskowęglowodanowa
Dieta Ornisha
Dieta planetarna
Dieta proteinowa
Dieta rotacyjna

F
Fleksitarianizm
Frutarianizm

G
Genmai-Saishoku
Głodówka lecznicza

L
Laktoowowegetarianizm
Laktowegetarianizm

M
Makrobiotyka

O
Owowegetarianizm

P
Peskatarianizm
Pollowegetarianizm

S
Semiwegetarianizm
Superfood

W
Weganizm
Wegetarianizm
Witarianizm

Dieta
Dieta

Dieta, to sposób odżywiania. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Ogólnie wyróżnia się 4 rodzaje diet: dieta zwyczajowa (naturalna) – powszechny w danej społeczności sposób odżywiania się. W medycynie dietę tego rodzaju nazywa się dietą podstawową. dieta alternatywna – przyjęty w sposób świadomy sposób odżywiania …

Dieta
Diety alternatywne

Pewną popularnością cieszą się alternatywne diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, …

Dieta
Przykłady diet alternatywnych

Do diet alternatywnych lub diet modyfikowanych należą: dieta łatwostrawna – stanowi modyfikację diety podstawowej z uwzględnieniem przyjaznych procesom trawienia produktom oraz odpowiednich technik przyrządzania potraw (gotowanie na parze, duszenie, pieczenie). Powinna ograniczać podaż błonnika, oraz eliminować dania smażone i tłuste, oraz mocne przyprawy. Polecana szczególnie pacjentom ze stanami zapalnymi błony …