Ichtioterapia

Paramedycyna

Ichtioterapia, czasem także ryboterapia to rodzaj medycyny niekonwencjonalnej polegający na stosowaniu niewielkich ryb, głównie z gatunku Garra rufa do leczenia oraz pielęgnacji skóry. Według zwolenników tej metody zabiegi mają poprawiać krążenie i funkcjonowanie wszystkich organów, a także leczyć choroby takie jak łuszczyca. Istnieje jednak wiele kontrowersji co do bezpieczeństwa ichtioterapii.

Zabieg polega na zanurzeniu kończyn, najczęściej nóg, ale czasem nawet całego ciała, w akwarium z rybami. Jeden zabieg trwa zwykle od 15 do 30 minut i potrzeba do niego kilkuset ryb. Zwierzęta mają usuwać nadmiar naskórka. Garra rufa nie mają zębów, dlatego terapia nie jest bolesna.

Ichtioterapia jest znana od kilkuset lat. Ryby Garra rufa naturalnie występują w rzekach i źródłach na Bliskim Wschodzie. Po raz pierwszy zostały wykorzystane w celach leczniczych w okolicach tureckiego miasta Kangal, stąd w języku angielskim nazywane są czasem Kangal fish. Z Azji ichtioterapia przywędrowała do Ameryki oraz Europy i stała się popularna na całym świecie około 2006 roku.

Paramedycyna
Terapia wibroakustyczna

Terapia wibroakustyczna to rodzaj terapii, o niepotwierdzonej dotąd skuteczności. Według opisu zwolenników metoda polega na kontaktowym oddziaływaniu drgań akustycznych na chore tkanki (co faktycznie nie ma miejsca ponieważ budowa urządzenia do terapii pozwala jedynie na kontakt ze skórą). Według wstępnej oceny terapia ta może mieć działanie łagodzące nasilenie bólu w …

Paramedycyna
Terapia kwiatowa Bacha

Terapia kwiatowa Bacha to alternatywna metoda pseudoterapeutyczna, opracowana przez Edwarda Bacha, oparta na podawaniu rozcieńczonych preparatów bazujących na brandy i wodnych maceratach płatków kwiatowych. Badania naukowe nie potwierdziły żadnego działania kwiatowych preparatów Bacha (leczniczego, uzależniającego), a wyniki terapii były równe efektowi placebo. Preparaty zostały opracowane i opisane przez Bacha w …

Paramedycyna
Makrobiotyka

Makrobiotyka Makrobiotyka lub dieta makrobiotyczna to rodzaj diety, mającej według jej zwolenników zapobiegać chorobom, zapewniać dobre samopoczucie oraz sprawiać, że stosująca ją osoba nie będzie podatna na niespodziewane pogorszenie zdrowia, a nawet nie będzie ulegała wypadkom. Wstępne założenia makrobiotyki prawdopodobnie powstały na przełomie XVII i XVIII w Japonii, w pierwszej …