Laktoowowegetarianizm

Dieta

Laktoowowegetarianizm lub owolaktarianizm – jajo to odmiana wegetarianizmu przyzwalająca na spożycie jaj – to one są głównym źródłem białka w tej diecie, oraz mleka i jego przetworów, a także miodu. Laktoowowegetarianie nie spożywają mięsa, ryb oraz produktów pochodzących z uboju, takich jak: podpuszczka (składnik serów), czy żelatyna (składnik galaretek).

Osoby będące na diecie laktoowowegetariańskiej mogą być narażone na niedobory takich składników jak witaminy B i D (zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży), a także żelaza i cynku. Należy więc tak planować posiłki, by laktowowegetariański jadłospis dostarczał tych wszystkich składników. W przypadku poważnych niedoborów, można je suplementować środkami chemicznymi.

Potrawy na diecie laktoowowegetariańskiej powinny być dobrze zbilansowane, różnorodne, by nie zabrakło podstawowych składników odżywczych.

Dieta
Dieta

Dieta, to sposób odżywiania. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Ogólnie wyróżnia się 4 rodzaje diet: dieta zwyczajowa (naturalna) – powszechny w danej społeczności sposób odżywiania się. W medycynie dietę tego rodzaju nazywa się dietą podstawową. dieta alternatywna – przyjęty w sposób świadomy sposób odżywiania …

Dieta
Dietetyka

Dietetyka, to nauka medyczna o żywieniu człowieka zajmująca się: zasadami żywienia człowieka zdrowego zasadami żywienia człowieka chorego oceny stanu odżywienia oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia zapobiegania chorobom zależnym od żywienia kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania biochemicznymi podstawami żywienia prowadzenia edukacji żywieniowej psychologią żywienia technologiami gastronomicznymi. Dietetyka …

Dieta
Diety alternatywne

Pewną popularnością cieszą się alternatywne diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, …