Miód oczyszczony

Miody

Miód oczyszczony to miód pozbawiony domieszek, takich jak woski, substancje białkowe, pyłki kwiatowe.

W celu oczyszczenia miodu naturalnego należy 40 gramów miodu rozpuścić w 60 gramach wody. Otrzymany roztwór zmieszać z 3 gramami glinki białej i ogrzewać na łaźni wodnej przez 30 minut. Po przestudzeniu gorący jeszcze roztwór przesączyć. Przesącz odparowuje się na łaźni wodnej do uzyskania płynu o gęstości 1,33–1,36 g/ml. Podczas ogrzewania substancje nierozpuszczalne oraz rozpuszczone koloidalnie zostają zaadsorbowane na glince białej, enzymy ulegają inaktywacji, a białka – koagulacji.

Miód oczyszczony ma działanie wzmacniające i tonizujące, w większych dawkach może działać przeczyszczająco. Ponadto jest środkiem osłaniającym górne drogi oddechowe[potrzebny przypis] oraz poprawiającym smak leków. Służy do otrzymywania miodów leczniczych. Sporządza się je z dodatkiem sacharozy, używając jej w większej ilości niż miodu, ze względu na lepszą rozpuszczalność.

Miody
Miody wałeckie

Miody wałeckie to regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla powiatu wałeckiego. 22 lutego 2013 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych (zgłaszającym był Walenty Pawłowski z Rejonowego Koła Pszczelarzy w Wałczu). Tradycje pszczelarskie okolic Wałcza sięgają czasów międzywojennych. Lokalne gospodarstwa posiadały ule, które częstokroć miały nieszablonowe formy, zwłaszcza miniaturowych domków lub bałwanów. …

Miody
Miody Puszczy Barlineckiej

Miody Puszczy Barlineckiej to regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla gminy Barlinek (powiat myśliborski). 5 września 2013 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych (zgłaszającymi byli Maria i Jan Kołosowscy). Miody Puszczy Barlineckiej produkowane są przez pszczelarzy z Barlinka oraz okolic tego miasta. Nektar oraz pyłek pozyskiwane są m.in. z terenów Barlinecko-Gorzowskiego …

Miody
Miody przelewickie

Miody przelewickie to regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla gminy Przelewice (powiat pyrzycki). 6 marca 2012 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych (zgłaszającymi byli Ewa i Olgierd Kustosz). Miody przelewickie wytwarzane są od drugiej połowy lat 40. XX wieku – w 1946 w Kłodzinie osiadła wielkopolska rodzina, która przywiozła sześć rodzin …