Miody z Lasu Świętej Marii

Miody

Miody z Lasu Świętej Marii to regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla gminy Bierzwnik (powiat choszczeński). 29 lipca 2013 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych (zgłaszającym był Janusz Matyjasik).

Wytwarzanie lokalnych miodów w Bierzwniku ma ponad 700-letnią tradycję, związaną z tamtejszym opactwem cysterskim. Nazwa jest związana z terytorium opactwa, które zwano, z uwagi na dużą lesistość, Silve Sancte Marie, czyli Las Świętej Marii. Zgodnie z regułą zakonną cystersi utrzymywali się z pracy własnych rąk, prowadząc gospodarkę rolną, w tym pszczelarstwo. Zakładano liczne pasieki. Po II wojnie światowej tradycje wytwarzania miodu nie zaginęły, ale zostały przejęte przez osoby prywatne. Prawo do wytwarzania miodów pod nazwą z Lasu Świętej Marii mają mieszkańcy Bierzwnika, Pławna i Płoszkowa. Produkuje się miody: wielokwiatowy, gryczany, faceliowy, lipowy, akacjowy, rzepakowy i spadziowy.

Barwa, w zależności od gatunku miodu, jest następująca:

gryczany – jasnobrunatna z czerwonym odcieniem, poprzez prawie czarną,
faceliowy – ciemno-słomkowa,
lipowy – w stanie płynnym ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej, a po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie do złocisto-żółtego,
akacjowy – w stanie płynnym barwa zielonkawa, niekiedy bezbarwna,
spadziowy – od szaro-zielonkawej, poprzez brązową, do prawie czarnej, a po skrystalizowaniu najczęściej przybiera barwę ciemno-brązową,
wielokwiatowy – od jasnokremowej do herbacianej,
rzepakowy – od białej po kremową.

Konsystencja jest płynna, część z miodów ulega późniejszej krystalizacji. Wczesne miody charakteryzują się delikatniejszym, kwiatowym smakiem i zapachem, a późniejsze mają bardziej smak znacznie bardziej wyrazisty.

Miody
Miody wałeckie

Miody wałeckie to regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla powiatu wałeckiego. 22 lutego 2013 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych (zgłaszającym był Walenty Pawłowski z Rejonowego Koła Pszczelarzy w Wałczu). Tradycje pszczelarskie okolic Wałcza sięgają czasów międzywojennych. Lokalne gospodarstwa posiadały ule, które częstokroć miały nieszablonowe formy, zwłaszcza miniaturowych domków lub bałwanów. …

Miody
Miody Puszczy Barlineckiej

Miody Puszczy Barlineckiej to regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla gminy Barlinek (powiat myśliborski). 5 września 2013 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych (zgłaszającymi byli Maria i Jan Kołosowscy). Miody Puszczy Barlineckiej produkowane są przez pszczelarzy z Barlinka oraz okolic tego miasta. Nektar oraz pyłek pozyskiwane są m.in. z terenów Barlinecko-Gorzowskiego …

Miody
Miody przelewickie

Miody przelewickie to regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla gminy Przelewice (powiat pyrzycki). 6 marca 2012 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych (zgłaszającymi byli Ewa i Olgierd Kustosz). Miody przelewickie wytwarzane są od drugiej połowy lat 40. XX wieku – w 1946 w Kłodzinie osiadła wielkopolska rodzina, która przywiozła sześć rodzin …