Semiwegetarianizm
- By :
- Category : Dieta

Semiwegetarianizm to odmiana diety ograniczającej spożycie mięsa. Semiwegetarianizm z reguły wyłącza zupełnie mięso czerwone (wieprzowinę i wołowinę), a dopuszcza mięso białe (drób i ryby). Dozwolone jest spożywanie jaj, miodu i mleka wraz z jego przetworami.
Rozróżnia się dwie odmiany semiwegetarianizmu:
pollotarianizm dopuszczający spożywanie mięsa drobiu,
peskatarianizm dopuszczający spożywanie mięsa ryb.
Semiwegetarianizm różni się od diety wegetariańskiej dopuszczeniem spożywania niektórych rodzajów mięsa. W przeciwieństwie do jadłospisu wegańskiego, pozwala na dostarczenie organizmowi witaminy B12, którą organizm otrzymuje z mięs, produktów pochodzenia zwierzęcego, albo przez suplementację. Bywa etapem przejściowym pomiędzy jedzeniem potraw mięsnych a wegetarianizmem.