Składniki odżywcze

Żywienie

Składniki odżywcze – substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Należą do nich:

białka
pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych)
niepełnowartościowe (roślinne)
częściowo niepełnowartościowe, czyli zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, jednak w niewystarczających człowiekowi ilościach
tłuszcze
roślinne
zwierzęce
węglowodany
proste (fruktoza, glukoza, mannoza, galaktoza)
złożone: dwucukry (laktoza, sacharoza, maltoza), wielocukry (skrobia, pektyny)
witaminy
sole mineralne
makroelementy (wapń, fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, sód)
mikroelementy (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom)
woda
Składniki odżywcze spełniają trzy funkcje w organizmie:

budulcową (białko, składniki mineralne) – dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek,
energetyczną (węglowodany, tłuszcze) – służą jako „paliwo” dostarczające energii.
regulującą (witaminy, składniki mineralne) – pomagają regulować procesy zachodzące w ciele.

Żywienie
Żywność

Żywność, środek spożywczy-każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony lub nadający się do spożycia przez ludzi, w tym napoje, guma do żucia oraz wszelkie substancje dodawane do żywności w sposób zamierzony podczas wytwarzania, przygotowania lub obróbki. Żywność oznacza jakiekolwiek substancje lub produkty, przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone, …

Żywienie
Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie – sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych …

Żywienie
Superfood

Superfood to termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka. Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako „żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. …