Zdrowe odżywianie

Żywienie

Zdrowe odżywianie – sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe.

Zasady prawidłowego żywienia, według polskiego Instytutu Żywności i Żywienia:

Spożywać posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
Spożywać warzywa i owoce jak najczęściej, około połowy tego, co się je. Należy spożywać je w proporcji ¾ warzyw na ¼ owoców.
Spożywać produkty zbożowe, szczególnie pełnoziarniste.
Codziennie wypijać przynajmniej dwie duże szklanki mleka, jogurtu lub kefiru, co częściowo można zastąpić serem.
Ograniczyć spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów. Zastąpić mięso rybami, warzywami strączkowymi i jajami.
Ograniczyć spożycie tłuszczu zwierzęcego, zastąpić go olejami roślinnymi.
Unikać spożywania cukru i słodyczy, zastąpić je owocami i orzechami.
Unikać dosalania potraw i produktów o dużej zawartości soli. Zastąpić sól ziołami.
Wypijać przynajmniej 1,5 l wody dziennie.
Unikać alkoholu.

Żywienie
Żywność

Żywność, środek spożywczy-każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony lub nadający się do spożycia przez ludzi, w tym napoje, guma do żucia oraz wszelkie substancje dodawane do żywności w sposób zamierzony podczas wytwarzania, przygotowania lub obróbki. Żywność oznacza jakiekolwiek substancje lub produkty, przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone, …

Żywienie
Składniki odżywcze

Składniki odżywcze – substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich: białka pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych) niepełnowartościowe (roślinne) częściowo niepełnowartościowe, …

Żywienie
Superfood

Superfood to termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka. Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako „żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. …